Levenszouten, mineralen als medicijn!
6 min. leestijd

Levenszouten, mineralen als medicijn!

Levenszouten oftewel Schüssler mineralen

Mineralen als medicijn, natuurlijke geneeswijze voor thuis

Ze worden wereldwijd gebruikt, de mineralen van arts Heinrich Schüssler. Voor elke alledaagse klacht is er wel een mineraal op maat.

Regelmatig krijgen we te horen dat vitaminen heel belangrijk voor ons zijn. Maar mineralen krijgen minder aandacht terwijl ze minstens net zo essentieel voor onze gezondheid zijn. Ons lichaam kan niet optimaal functioneren zonder de juiste mix aan mineralen. Ze zijn hard nodig voor opbouwen en onderhouden van ons lijf en zorgen er onder andere voor dat de vitaminen hun werk goed kunnen doen. Vanaf de geboorte dragen we mineralen bij ons, de zogenaamde lichaamseigen mineralen. We kunnen deze fundamentele bouwstoffen niet zelf aanmaken en dat betekent dat we ze uit onze voeding moeten halen. Maar hoe gezond en uitgebalanceerd we ook eten, het kan toch ge beuren dat er een tekort ontstaat door stress, slaapgebrek of door erfelijke factoren wat het moeilijk maakt om voedingsstoffen op te nemen. Dit kan leiden tot fysieke of mentale klachten, constateerde de Duitse homeopathisch arts Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898). Schüssler ontdekte dat een verstoord evenwicht van mineralen de oorzaak was van veel klachten. Hij kwam op het idee om mineralen die we allemaal nodig hebben te verwerken in tabletjes, die het lichaam kunnen helpen om het evenwicht en de stofwisseling te herstellen, zodat het vervolgens zelf alle waardevolle voedingsstoffen op kan nemen. Hij ontdekte 12 onmisbare lichaamseigen mineralen en later kwamen daar nog eens 15 aanvullende zouten bij. De essentiële mineralen zijn sterk verdund en verwerkt in tabletvorm zodat er wordt voorkomen dat we te veel van een specifiek mineraal binnenkrijgen, wat de gezondheid kan schaden. De arts had het voortdurend over cellen, want een mineraaltekort binnen de lichaamscellen zorgt voor klachten. Je cellen herkennen de Schüssler-zouten als iets eigens. Zodra het tekort is opgelost, kan de cel zich herstellen en komt het lichaam weer in balans, is zijn filosofie. Hij noemde z’n mineralen ook wel levenszouten.

Gelaatsanalyse

Schüssler was op zoek naar een eenvoudige natuurlijke geneeswijze die hem nog meer voldoening gaf dan de homeopathie. De zouten zijn ook geen voedingssupplementen of medicijnen. Ze zijn daarom ook vrij verkrijgbaar, van diverse merken en worden wereldwijd door jong en oud gebruikt. Je kunt dus thuis zelf aan de slag met deze mineralen. Ze hebben niet alleen effect op lichamelijke gesteldheid maar ook op de geestelijk, want zo zei hij, lichaam en geest zijn nauw verbonden met elkaar. Schüssler gebruikte het gelaat als barometer van onze gezondheid. Zijn gelaatsanalyse wordt nog altijd toegepast. Hierbij wordt gekeken naar kleur, structuur en temperatuur van het gezicht. Heb je bijvoorbeeld een erg rode huid en voelt deze warm aan dan kan dat duiden op een ijzertekort.

Hoe neem je de tabletten in!

Alle celzouten mogen, als het nodig is, gecombineerd ingenomen worden. In principe mogen ze meerdere keren per dag ingenomen worden, het liefst 1 tablet per keer. Laat deze in de mond smelten, zodat de werkzame stoffen via het mond-, keel- en slokdarm slijmvlies opgenomen kunnen worden. Je kunt de tabletten ook in water oplossen en slokje voor slokje opdrinken. Als je voor de juiste celzouten hebt gekozen, kan er bij eenvoudige klachten al binnen enkele dagen of weken verbetering voelbaar zijn. Het is mogelijk dat er eerst tijdelijk verergering van de klachten optreedt. Dat is een goed teken, het lichaam is in beweging. Blijven de klachten aan dan is het raadzaam om een celzout-therapeut te raadplegen.

Healy

Het fantastische nieuws is dat het programma Schüssler zouten ook in de Healy zit. Bij mijn analyse, via de vingerafdruk, kwam een gebrek aan Kaliumsulfaat naar boven. Dit kan alleen met de HealAdvisor Analyse app waarbij je de resonantie via de vingerafdruk doet. Wil je hier meer over weten!

Zeven cel zouten

Uit de 27 celzouten van Schüssler, die behalve een naam ook een nummer hebben, noem ik hier de belangrijkste zeven die kunnen helpen bij de meest voorkomende klachten.

  1. calcium phosphoricum, herstellend en krachtig:

Ben je net ziek geweest dan versnelt dit mineraal je herstel. Vooral tijdens de zwangerschap en voor kinderen is het een belangrijk mineraal want het helpt bij de opbouw van de botten. Verder laat het spieren ontspannen dus het is het middel tegen spierpijn.

Ook zorgt dit mineraal voor geestelijke kracht en kan slaapstoornissen en nervositeit verminderen. Het maakt het gemakkelijker voor je om te aanvaarden wat de maatschappij van je vraagt en er je schouders over op te halen.

 

  1. ferrum phosphoricum, pijnstillend en ondernemend

Eerste hulp bij ongevallen. Vooral bij verwondingen die met veel pijn gepaard gaan. Het mineraal ijzer versnelt het genezingsproces van verse wonden, beginnende ontstekingen en infectieziekten bij kinderen die net de kop opsteken. Om de algemene weerstand te vergroten kun je het preventief nemen. Je zelfvertrouwen en concentratievermogen krijgen een boost. Het geeft mentale kracht en maakt daadkrachtig, zodat je aankunt wat er op je afkomt in het leven.

 

  1. kalium phosphoricum, geeft een energieboost en brengt balans

Voel je je lichamelijk of geestelijk uitgeput, dan kan dit mineraal een oppepper geven. Ook een voortdurende trek in eten, zelfs na het nuttigen van maaltijden, kan wijzen op een tekort. Het mineraal maakt belastende stoffen onschadelijk en ontsmet het lichaam. Moet je een extra inspanning leveren, dan kun je dit mineraal voor, tijdens of na de activiteit extra innemen. Zo vul je reserves aan. Het helpt je de balans te vinden tussen in- en ontspanning. Het maakt dat je kunt presteren onder druk, en maakt het makkelijker om rust te nemen die je nodig hebt. Ook verzacht het moedeloosheid en angst.

 

  1. kalium sulfuricum, reinigt en maakt weerbaarder

Zorgt samen met natrium sulfuricum voor een diepe reiniging van de huid. Het lichaam wordt gezuiverd van schadelijke stoffen. In combinatie van ferrum phosphoricum bevordert kalium de vernieuwing van de cellen, ook wordt het gebruikt bij een moeizame en trage stofwisseling. Met calcium fluoratum vormt het de bovenste huidlaag en zorgt het voor pigmentvorming. Heb je vaak sterke behoefte aan frisse lucht, voel je je onprettig in kleine ruimten, dan kan dit duiden op een gebrek aan kalium sulfuricum. Dit mineraal maakt mentaal sterker en weerbaarder. Als je het gevoel hebt dat je door je omgeving zwaar belast wordt, helpt het je die druk te verwerken. Het geeft je overzicht wanneer je gehaast en ongeduldig bent.

 

  1. magnesium phosphoricum, ondersteunt organen en brengt rust

Dit mineraal heeft invloed op hart, zenuwen, stofwisseling en bloedsomloop. Behoefte aan dit mineraal uit zich in trek in koffie en chocola. Dit mineraal kan vaak verlichting brengen bij plotseling krampachtige en stekende pijn, zoals beginnende migraine of menstruatiekrampen

Voor wie zijn gedachten moeilijk kan loslaten en blijft piekeren kan dit mineraal rust brengen. Nervositeit vermindert, maar ook een slechte bui of een ochtendhumeur wordt verzacht. Een flinke hoeveelheid van 10 tabletten in warm water opgelost, kalmeert. Zo heet mogelijk en in kleine slokjes opdrinken, werkt het beste.

 

  1. natrium chloratum, helpt tegen allergie en geeft moed

Dit mineraal is eigenlijk gewoon keukenzout. Een tekort aan dit mineraal uit zich in een grote behoefte aan zout eten. Toch werkt dit mineraal anders dan het zout in ons eten. Het is een belangrijk middel tegen allergieën zoals hooikoorts, maar helpt ook tegen verkoudheid en gevoeligheid voor tocht en kou. Ben je vaak teleurgesteld en heb je een bedroefd gevoel, dan krijg je te weinig natrium chloratum binnen. Je voelt je eenzaam alsof je er niet bij hoort. Het mineraal vermindert dat gevoel en versterkt ook je draagkracht als je verdriet of verlies te verwerken hebt.

 

  1. natrium phosphoricum, energie en helderheid

Heb je een tekort aan dit mineraal, dan ontstaat verzuring, en daardoor de behoefte aan zoetigheid. Daar hoort ook de middag dip bij, ook al denk je dat dit normaal is. Het aanvullen van natrium phosphoricum zorgt voor de afbraak van suiker in je lichaam, versterkt je immuniteit, doet wonden sneller genezen en helpt je nieren en lymfe om goed te functioneren. Het is goed tegen chronische vermoeidheid, huidproblemen zoals acne en sinaasappelhuid, en brandend maagzuur. Heb je moeite je gevoelens te uiten en twijfel je veel over de keuzes die je maakt, dan helpt dit mineraal je. Het geeft je de helderheid van geest om zelf je leven vorm te geven en te laten zien wie je bent. Ook pept het je op als je last hebt van lusteloosheid en vermoeidheid. Verder helpt het je om je af te sluiten voor negatieve stemmingen.

ps. wil je meer lezen, er zijn verschillende boeken over Schüssler  zouten geschreven.

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down