Coënzym Q10

Wat is dat eigenlijk, Coënzym Q10? Het heeft alles te maken met verschillende stofwisselingsprocessen, onder meer van de omzetting in het lichaam van voedings-energie in bio-energie. Daar is de energie beschikbaarheid sterk van afhankelijk. Een stof die bij deze omzetting een belangrijke rol speelt is Coënzym Q10. Naar de werking van Coënzym Q10 is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan.

 

 

Gebleken is dat ruime beschikbaarheid van deze stof, onder meer de hartspierwerking verbetert, de goede werking van het afweersysteem bevordert, en voortijdige veroudering tegengaat. Vooral organen die veel energie gebruiken, zoals het hart, lever en de nieren hebben veel baat bij een goede voorziening van Q10. Ook het immuunsysteem verbruikt energie, reden waarom Q10 tevens een afweerversterkend effect heeft. De heilzame werking van Q10 wordt nog vergroot doordat deze stof tevens een belangrijk antioxidant is. Nog een waardevolle eigenschap is dat door deze stof de werking van vitamine E kan worden versterkt.
Q10 komt voor in de natuur in geringe hoeveelheden in veel producten voor o.a. in de buitenste lagen van de graankorrel, noten en zaden, eieren, zuivelproducten, groente (spinazie) en vis (makreel en sardine).
De hoeveelheid Q10 die men uit voeding naar binnen krijgt is doorgaans onvoldoende. De concentratie over het geheel genomen is te laag voor optimale inname.
Q10 suppletie is als maatregel om de lange termijn gezondheid te bevorderen voor iedereen zeer aan te bevelen. Goed voor hart, spieren en energie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen