Voeding die je ziek maakt!
Voeding is belangrijk, om je fit en te houden en het is je eerste levensbehoefte. Helaas kan voeding ook klachten geven.
Er kan worden toegevoegd dat er sprake is van lichamelijk letsel.
Voornamelijk de ontvangen “ E-nummers” geven klachten. Ze zijn niet noodzakelijk, maar worden veel gebruikt in kant en klare maaltijden om ze langer te kunnen bewaren.
Het is nooit natuurlijk zeker dat deze klachten ontstaan door de totale voeding, geen toonbare medische oorzaak is, kan je door anders te gaan eten ontdekken van de klachten verminderen van misschien verdwijnen.
Uit ervaring weet ik ook dat bijna de meeste vage klachten verdwijnen door aanpassing in het eetpatroon.
Wat is Histamine
Histamine is een biogene amine. Biogene aminozuren zijn die van nature voorkomen in plantaardige en plantaardige producten. Ze komen ook van de natuur in het menselijk lichaam voor. Het zijn stoffen, die door de cellen van levende lichamen gevormd worden. Bij mensen en dieren de biologische eigenschappen van het lichaam, zoals het hartritme, de spijsvertering, de bloedsomloop en de ademhaling.
Het meest bekende biogene amine in het menselijk lichaam is histamine. Bij een teveel aan histamine kunnen lichaamsfuncties worden verstoord.
Als er te veel histamine in het bloed zit. Zetten de bloedvaten uit en wordt het dikker. Het lichaam zet op, dit geldt voor de huid, slijmvliezen, maar ook voor gewrichten.
De klachten die kunnen ontstaan zijn zeer divers:
– Hartproblemen, hartkloppingen of hartoverslagen
– overgewicht
– buikklachten, slechte of verstoorde stoelgang
– hoofdpijn
– duizelingen
– huidklachten (galbulten en eczeem)
– benauwdheid, slijmvorming en verkoudheid
Door je voeding en leefgewoonte aan te passagier, komt de balans weer terug in je lichaam.
Zorg voor een goed dag- en nachtritme en het vermijden van roken en alcohol.
Een wijntje kan zo nu en dan geen kwaad maar kies bij voorkeur bij een droge witte wijn. In rosé of rode wijn is de histaminespiegel (sulfieten) van nature hoog en versterken je allergische reactie. Als je toch kiest om alcohol te drinken, neem dan bij voorkeur whisky, jeneverwodka. Het beste, en om de klachten te twee, om op een glas alcohol te drinken. Het is natuurlijk ook lekker om de witte wijn te verdunnen met een aantal ijsblokjes.
Nu is het niet zo dat elke histaminetoename in het directe klachten geeft. Het histaminegehalte kan zonder problemen tot aan een bepaalde waarde: de grens van tolerantiedrempel. Als je deze grens overschrijdt komen de klachten weer terug. De hoogte van deze grens is voor iedereen verschillend. Ook kan in periodeen waarin je veel stress hebt van gebogen, de tolerantiegrens aanzienlijk zijn verlaagd.
Iedereen zal zelf moeten helpen hoe hoog bij hem of haar de grens ligt.
Om voor jezelf de grens te bepalen zijn hier een paar paar:
- Lees etiketten van zorgvuldig en vermijden de producten die een reactie bij u veroorzaken.
- Schrijf in een dagboek op wat je eet.
- Bespreek het met je huisarts.
- Koop alleen vers en onbehandeld vlees en vis, liefst biologisch.
- Zorg voor een goede dag- en nachtritme.
- Vermijd de E-nummers.
- Volg een histamine-beperkt dieet.
Wat zijn E-nummers en conserveringsmiddelen
E-nummers zijn chemische additieven (hulpstoffen) die door de EU zijn goedgekeurd voor het gebruik in voedsel. Ze worden in voedsel gestopt om de houdbaarheid te verlengen, ze lekkerder te laten ruiken van om de smaak te versterken.
Sommige E-nummers zijn in landen als Amerika en Canada verboden, helaas hier nog niet.
Vaak is het moeilijk om te onderzoeken om wat voor stof het nu precies gaat.
De E-nummers zijn in verschillende onderverdeeld.
E100-199 : Kleurstoffen
E200-299 : Conserveermiddelen, voedingszuren
E300-399 : Voedingszuren en verdikkingsmiddelen
E400-499 : Emulgatoren, stabilisatoren
E500-599 : Zuurteregelaars, anti-klontermiddelen, rijsmiddelen
E600-699 : Smaakversterkers
E700-799 : Conserveermiddelen
E900-999 : Antischuimmiddelen, zoetstoffen, glansmiddelen, deegverbeteraars, verdikkingsmiddelen
1400-1499 : Gemodificeerde zetmeel
Let wel op: soms staan er geen nummers maar namen, denk niet te snel dat het additief er niet in zit.
De aanduiding voor smaakversterkers worden ook wel verdoezeld. De namen welke op de vermeld zijn:
- Calcium- of natriumacetaat gist
- Kernuittreksel
- Monokaliumglutamaat,
- Plantaardige gehydrogeneerde hoeveelheden en vetten
- Gehydrogeneerde eiwitten
- Gelatine
- Mononatriumglutamaat (E621, dat verzadiging lager)
- glutamaat
- glutaminezuur
- Sojasauscitroenzuur
- Maissiroop
- Eiwitten uit tarwe
- 'Overige kruiden van'
- Maltodextrine
- Kunstmatige aroma's
- Natuurlijke aroma's
- Natuurlijke aroma's van kip of varken
- Specerijenextracten
- Moutextracten voor voedingsdoeleinden
- Bouillons
- Moutaroma's
Ook is er vastgesteld dat bij overgevoeligheid voor deze toevoegingen, gevallen, persoonlijkheidsveranderingen, woede aanvallen, schizofrenie, apathie, oedeem vorming, kunnen veroorzaken.