Stevia, het nieuwe E nummer!
in Voeding
1 min. leestijd

Stevia, het nieuwe E nummer!

berg suikerDe EU heeft  de nieuwe zoetstof Stevia goedgekeurd. Dat wordt dus een nieuw E-nummer, ik schat E 960 of 61. Zelden is een E-nummer met zoveel enthousiasme begroet. Stevia heeft een uitstraling van klein maar dapper. Dat komt omdat het plantaardig is, het wordt gewonnen uit de bladeren van de Zuid-Amerikaanse honingplant. De stof is daardoor ook niet gepatenteerd. In 1999 werden Stevia-bladeren door de EU afgekeurd als voedingsmiddel wegens gebrek aan gegevens over de veiligheid.

Plantaardig betekent namelijk lang niet altijd veilig, wilde planten zijn vaak giftig. Sommigen zagen echter in de afkeuring de hand van de zoetstoffenindustrie die bang zou zijn voor concurrentie. Een Europarlementariër van de Duitse Groenen stelde pas nog vragen aan de Europese Commissie waar de goedkeuring van Stevia bleef..

 

Intussen is er voldoende onderzoek gedaan naar de veiligheid van Stevia, het is goedgekeurd, en daarmee wordt Stevia big business. Pepsi gaat enorme investeringen doen om cola light te maken met Stevia en de rest van de industrie doet hetzelfde. Wat zoetstoffen profijtelijk maakt is de zorg van de consument over suiker. Suiker levert lekkere calorieën waar je gemakkelijk te veel van binnenkrijgt en dus dik van wordt. Aan suiker worden op internet ook allerlei ziekten toegeschreven, overigens veel zonder wetenschappelijke onderbouwing. Die zorgen over suiker zijn niet nieuw. Veertig jaar geleden werd het al omschreven als “pure, White and deadly”,[ oftewel zuiver, wit en dodelijk. Daarna verdween suiker lange tijd uit het zicht omdat vet alle aandacht kreeg, maar nu is het weer terug.

 

Omdat mensen geen calorieën willen maar wel van zoet houden greep de industrie naar zoetstoffen zonder calorieën. Probleem is dat die vroeg of laat allemaal een slechte naam krijgen. Objectief is er niets mee mis, er zijn weinig onderdelen van uw voeding zo grondig onderzocht als aspartaam of cyclamaat, maar er blijven altijd mensen die zorgen hebben, en via internet verbreiden die zorgen zich snel. Vandaar de Stevia. Ik verwacht dat er binnen 10 jaar een actiegroep komt die beweert dat je van Stevia enge ziektes krijgt, maar bij de Stevia-supporters overheerst voorlopig de blijdschap.

stevia

 

 

Meer weten!

Dit boek is te bestellen bij:Succesboeken

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen