De invloed van gifstoffen op je gewicht
3 min. leestijd

De invloed van gifstoffen op je gewicht

Bij bewust leven hoort ook jezelf goed blijven informeren. Onderstaande blog is geschreven door Julia Kang, schrijfster van het boek 100% Gifvrij. Zij legt een interessante relatie tussen de ons omringende gifstoffen en je gewicht. Kamp jij met overgewicht? Zeker lezen dan.

Chemische stoffen hebben invloed op je lichaam

We vinden het vanzelfsprekend en logisch dat bijna alle medicijnen bijwerkingen veroorzaken en soms ook gewichtstoename.

Want medicijnen en de anticonceptiepil zijn niets anders dan chemische stoffen die bepaalde processen in ons lichaam nabootsen. Dat zijn meestal de biochemische processen die onder invloed staan van ons hormoonstelsel en onze hersens. In een ziek en ontregeld lichaam kunnen ze fouten corrigeren. Maar in een gezond lichaam doen ze juist precies het omgekeerde. Ze ontregelen je lichaam, maken je ziek en kunnen zelfs overgewicht veroorzaken.

Daarom is er een strenge wetgeving op medicijnen. Ze zijn alleen verkrijgbaar op recept bij de apotheek en daar wordt precies bijgehouden wie wat slikt.

Waarom realiseren we ons dan niet dat chemische stoffen, waarmee we in deze moderne wereld vol techniek en industrie worden omringd, hetzelfde effect hebben als medicijnen? Dat ze dus ook ons lichaam ontregelen, ons ziek maken en overgewicht kunnen veroorzaken?

De rol van hormonen op je gewicht

De  meesten van ons denken dat veel eten en weinig beweging de enige oorzaken zijn van overgewicht. Was dat maar waar, dan kon iedereen blijvend afvallen! Dan hoefden we alleen maar dat simpele rekensommetje te maken dat je minder moet eten dan je verbruikt, en je valt af! Maar onze hormoonhuishouding en onze hersens hebben ook een niet te verwaarlozen invloed op onze natuurlijke gewichtsregulatie.

En als die ontregeld is, door chemische stoffen, dan zijn er mensen die zonder dat ze structureel te veel eten toch aankomen en ondanks dat ze steeds minder en minder eten het toch niet lukt om blijvend af te vallen. Bovendien zitten in onze hersens, in de hypothalamus, onze honger- en verzadigingssignalen. Als dat deel van de hersens ontregeld wordt door die chemische stoffen, dan zijn er mensen die maar door kunnen blijven eten zonder zich verzadigd te voelen. En dat is nu precies het probleem van mensen met obesitas.

Je vetcellen: opslagplaats van gifstoffen

Vetcellen hebben als belangrijke functie dat ze een opslagplaats zijn voor alle stoffen die niet in het lichaam thuis horen: gif; de chemische stoffen die het lichaam binnenkrijgt via eten, sigaretten, medicijnen, de lucht die het inademt en de stoffen die door de huid naar binnen komen. Kortom, alles wat lichaamsvreemd is en het lichaam niet herkent als iets dat goed is voor het lichaam of bij het lichaam hoort.

Al deze stoffen ziet hij als een vijand en de lever zal proberen deze stoffen te elimineren. Maar als de hoeveelheid aan deze stoffen zoveel is dat de lever dat niet meer aankan, dan zal de lever deze stoffen opslaan in de vetcellen. Want als die lichaamsvreemde stoffen in onze bloedbaan blijven circuleren en in de organen terecht komen zullen ze daar schade aanrichten. Gevolg is dat je ziek wordt.

In de vetcellen worden alle gifstoffen letterlijk door een laag vetcellen omringd en kunnen ze niet ontsnappen. Dus hoe meer gif en onnatuurlijke stoffen je binnenkrijgt en je lever deze hoeveelheid niet meer kan elimineren, hoe meer vetcellen gevuld worden met vet die al die gifstoffen moeten opslaan. Ons vetweefsel is dus ook een afvaldepot geworden voor alle gifstoffen die we consumeren.

Met andere woorden, als er in je lichaam nauwelijks gifstoffen en lichaamsvreemde gifstoffen binnenkomen, heeft je lichaam ook geen reden om vetcellen te vullen met vet die moeten dienen als opslag voor deze stoffen.

Overgewicht wordt niet alleen bepaald door voeding en beweging

Kortom, overgewicht heeft veel meer oorzaken dan alleen de hoeveelheid eten en de mate waarin we bewegen. En daarom blijken we geen grip te hebben op het mondiale, maatschappelijke probleem van overgewicht.

Tot nu toe proberen we de oplossing te vinden in ons eet-en beweegpatroon. Maar het lijkt mij, nu we weten wat gifstoffen voor invloed hebben op ons gewicht, dat we mensen  ervan bewust moeten maken dat we niet alleen ons eet-en beweegpatroon  onder de loep moeten nemen, maar dat we vooral kritisch moeten kijken naar de manier waarop we al ons voedsel en onze consumptiegoederen produceren. Dat doen we namelijk met heel veel gif.

Een natuurlijke levensstijl is simpel

Daarom pleit ik voor een natuurlijke manier van eten en leven, zonder chemische stoffen. Het is beter voor je gezondheid, je valt er ook nog eens blijvend van af en het is beter voor ons leefmilieu!

Om er achter te komen waar al die gifstoffen in zitten (en dat is in meer dan je denkt), welke invloed ze hebben op je gewicht en hoe je vrij simpel de omslag kan maken naar een natuurlijke levensstijl kan je lezen in mijn boek: 100% Gifvrij, slank en gezond door een natuurlijke levensstijl.

Met hartelijke groet,

Julia Kang

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen