In 15 stappen naar een duurzamer leven!
1 min. leestijd

In 15 stappen naar een duurzamer leven!

Heb jij ook genoeg van de voedselschandalen en het misbruik van aarde, mens en dier? Samen kunnen wij daar wat aan doen. Om bewuste keuzes te maken. Met kleine verbeteringen kom je er ook. Ik heb hier voor een stappenplan ontwikkeld wat je kan helpen om je koop- eet en leefgedrag rustig te veranderen.

  1. Koop zoveel mogelijk biologisch verantwoorde producten. Niet alle biologische voeding is duur. Afgeprijsde biologische producten zijn nog prima te eten of doe ze in de vriezer. Doe ik ook want ik vind het zonde als het weggegooid wordt
  2. Gebruik geen pakjes en zakjes, die zorgen voor meer afval, en zijn over het algemeen nog eens ongezond. Te zout van te zoet, veel toevoegingen met onder andere E621.
  3. Maak je eigen saus en soep, het is niet moeilijk. In soep kan je heel veel groente kwijt. Met de blender maak je een gevulde soep, biologische groente van kruidenbouillon en tot slot biologische soepballetjes erin. Handig als je kinderen niet zo van groente houden.
  4. Eet minder vlees, je hebt maar 80 gram nodig per persoon per dag.
  5. Las vleesloze dagen in. Een goed alternatief is de Vegetarische Slager, die heeft bijzondere smakelijke producten. Of maak iets met bonen of Champions om je eiwitbehoefte aan te vullen.
  6. Kook niet te veel. Liever te weinig. Zeker 40% van het eten wordt weggegooid aan de andere mensen lijden. Dat kan echt niet meer!
  7. Gebruik ecologische afwas, schoonmaak en wasmiddelen om het milieu te ontlasten.
  8. Afval scheiden in plastic, papier, groen, kleding en schoenen, batterijen. Je gemeente heeft overal afvalbakken voor geregeld. Mocht dat niet zo zijn breng dan deze spullen bij de kringloop of de gemeentewerf.
  9. Probeer zo min mogelijk verpakte groente te kopen. Biologische groente heeft vaak een afbreekbare verpakking die je in de GFT bak mag doen. Bij Albert Hein kan je hervulbare zakjes kopen om losse groente en fruit in te doen. Het zijn net waszakjes.
  10. Ruim je voorraadkast op en doneer ongebruikte producten die nog goed zijn aan de voedselbank.
  11. Gebruik je afwasmachine alleen als die vol is.
  12. Doe als het kan je boodschappen 1 x per week en werk met een boodschappenlijst zodat je maar 1 x te rijden met je auto om de bulk te halen.
  13. Versproducten haal je dagelijks op de fiets. Kom je buiten en je beweegt ook nog eens.
  14. Laat de kraan niet onnodig lopen. Een open deur maar ik hoor toch dat dit is gebeurd.
  15. Elke dag douchen is helemaal niet nodig. Om de dag is ook prima!

Tot slot! Heb je behoefte om te reageren dan kan dat!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen