Krill olie, 48 keer krachtiger dan visolie!
Krill olie, wat is dat?
Krill olie is een heel bijzondere visolie, want het bevat de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) die in tegenstelling tot visolie worden opgeslagen in een dubbele ketenstructuur van fosfolipiden in plaats van triglyceride. Deze structuur heeft sterke overeenkomsten met de vetten in de menselijke celwanden, waardoor de EPA en DHA in krill olie veel beter worden geabsorbeerd door het lichaam. (klinisch rapport nr. BTS 275/07, 16 februari 2009, Esslingen, Duistland) Krill olie is daardoor krachtiger, 1 capsule krill olie staat gelijk aan 4 capsules visolie
Waar wordt het van gemaakt?
Krill olie wordt gemaakt van krill, een klein schaaldiertje dat in de poolzeeën van Antarctica leeft. De olie lijkt op visolie, maar je hebt er veel minder van nodig om te profiteren van dezelfde gezondheidsvoordelen als bij gewone visolie.
Hoelang bestaat krill olie al?
In Japan is krill al sinds de negentiende eeuw populair en wordt daar in gedroogde en bevroren vorm verkocht onder de naam okiami. Ook in zuid Korea, Taiwan, Rusland en de Oekraïne wordt veel krill gegeten. Krill is heel duurzaam. Momenteel wordt slechts 2% van de door de CCAMLR (Commissie fort he Conservation of Antartic Marine Living Resources) maximaal toegestane krillvangst gevangen voor menselijke consumptie, zodat er voldoende overblijft voor zeezoogdieren, vissen en pinguïns.
Waarom is krill olie zo gezond?
Krill olie bevat een unieke combinatie van omega 3 vetten en antioxidanten en heeft hierdoor een zeer hoge voedingswaarde
Klik hier om je te bestellen >>>
De 14 wetenschappelijk bewezen voordelen van krill olie zijn:
- Het werkt ontstekingsremmend
Krill olie werkt ontstekingsremmend, waardoor het bepaalde hart- en vaatziekten kan bestrijden en pijn kan verlichten. In een wetenschappelijk rapport is te lezen dat 31% van de onderzochte groep mensen met hart en vaatziekten en/of artritis aantoonbaar minder ontstekingen hadden nadat zij 30 dagen lang 300 mg krill olie hadden ingenomen. Bij mensen met artritis werd ook een duidelijke verlichting van pijn en stijfheid waargenomen. (Deutsch, 2007 [1]).
- Het vertraagt het verouderingsproces
Krill olie bevat krachtige antioxidanten waaronder astaxanthine, welke beschermen tegen vrije radicalen zodat veroudering op een natuurlijke manier wordt tegengegaan. Aan de hand van talloze wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat antioxidanten een cruciale rol spelen bij het bevorderen van een gezond hart, de opbouw van een sterk immuunsysteem, het stimuleren van het geheugen en de vertraging van ouderdomsverschijnselen. Ook kan het helpen het risico op leeftijd gerelateerde geestelijke achteruitgang en ziekte van Alzheimer te verminderen. (Kidd 2011 [2]; Fotuhi et al.,2009 [3]).
- Het bevordert de vetverbranding
Studies hebben aangetoond dat de omega-3 vetzuren in krill olie een hogere vetverbranding kunnen stimuleren. Onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de meervoudige onverzadigde langeketenvetzuren in krill olie activiteiten in het endocannabinoiden systeem reduceren. Dit systeem bestaat uit een groep neuro modulaire lipiden en receptoren die de eetlust, pijnbeleving, gemoedstoestand en geheugen beïnvloeden. De onderzoekers ontdekten dat het hartvetniveau van ratten die de krill olie kregen toegediend met 42% reduceerde, terwijl na toediening van visolie de reductie slechts 2% was. In de lever werd bij gebruik van krill olie zelfs een vetreductie van 60%. Bij vetophoping in de lever kan de gevoeligheid voor insuline afnemen, en dit kan leiden tot type 2- diabetes (Tandy et al., 2009[4]).
- Het werkt cholesterolverlagend
Krill olie heeft een cholesterolverlagend werking, wat aan de hand van onderzoeken is aangetoond. Krill olie werkt zeer effectief bij de bescherming tegen een verhoogd cholesterol omdat deze het totale cholesterolgehalte, de LDL en triglyceriden aantoonbaar verlaagt en op hetzelfde moment het HDL-niveau verhoogt (Bunea et al.,2004[5]).
- Het vermindert PMS -klachten
Krill olie biedt verlichting aan vrouwen die last hebben van premenstrueel syndroom (PMS). Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat vrouwen die krill olie slikten minder last hebben van menstruatiepijn en stemmingswisselingen (Sampalis et al., 2003[6]).
- Het helpt tegen depressies en angststoornissen
Uit onderzoek is gebleken dat dat als je regelmatig omega-3 consumeert, je minder kans hebt op een depressie of een angststoornis. Vooral de stof EPA in omega-3 blijkt daarbij zeer effectief te zijn. Ook voor mensen die al een depressie of een angststoornis hebben kan krill olie baat hebben. Onderzoekers hebben vastgesteld dat als zij een omega-3 supplement nemen de symptomen verminderen (Sublette et al., 2011[7]).
- Het verbetert het gezichtsvermogen
Van omega-3 is het bekend dat vooral DHA een belangrijke bouwstof is voor het oognetvlies.
Het blijkt ook dat problemen met het gezichtsvermogen vaak ontstaan door een tekort aan omega-3 tekort. Krill olie kan daarom helpen het gezichtsvermogen te verbeteren en permanente oogschade en blindheid te voorkomen (Querques et al., 2014[8]; SanGiovanni et al., 2005[9]).
- Het draagt bij aan een gezonde groei en ontwikkeling van baby’s
Uit talloze onderzoeken is gebleken dat het innemen van omega-3 tijdens de zwangerschap in grote mate bijdraagt aan een gezonde groei en ontwikkeling van de baby. Vaak hebben baby’s van moeders die tijdens de zwangerschap extra omega-3 supplementen zoals krill olie innemen een hogere intelligentie , een verminderd risico op ADHD en autisme en minder gedragsproblemen (Helland et al.,2003[10]; Strickland, 2014[11]).
- Het vermindert de symptomen van metabool syndroom
Onderzoekers hebben vastgesteld dat omega-3 de symptomen van metabool syndroom, dat onder meer gekenmerkt wordt door buikvet, een hoge bloeddruk, insulineresistentie en een hoog cholesterolgehalte, kan helpen reduceren. Uit diverse studies is gebleken dat omega-3 vetzuren onder andere kunnen zorgen voor een vermindering van insulineresistentie en ontstekingen (Ebrahimi et al., 2009[12]).
- Het verlaagt het risico op auto-immuunziektes
Uit diverse onderzoeken blijkt dat kinderen die in hun eerste levensjaar voldoende omega 3 binnenkrijgen op latere leeftijd minder kans hebben op het krijgen van een groot aantal auto-immuunziektes, waaronder diabetes type 1, multiple sclerose, lupus, reumatoïde artritis, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn en psoriasis (Simapoulous, 2002[13]).
- Het kan psychische aandoeningen helpen voorkomen of verminderen
Onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen met psychische aandoeningen, waaronder stemmingswisselingen, schizofrenie, bipolaire stoornis en gewelddadig gedrag, vaak een omega 3-tekort hebben. Zij ontdekten dat omega 3-supplementen de symptomen van deze aandoeningen kunnen verminderen (Peet et al., 2005[14]).
- Het kan mogelijk het risico op bepaalde vormen van kanker helpen verminderen
Enkele onderzoekers hebben waargenomen dat mensen die zeer veel omega 3 binnenkrijgen tot wel 55% minder risico lopen om dikke darmkanker, prostaatkanker en borstkanker te krijgen. Verder onderzoek is nodig om vast te stellen of omega 3-supplementen zoals krill olie kanker kunnen helpen tegengaan (Terry et al., 2004[15]).
- Het bevordert een gezonde nachtrust
Onderzoekers weten al langer dat een omega 3 tekort kan leiden tot slaapproblemen, zowel bij kinderen als volwassenen. Aan de hand van diverse studies is vastgesteld dat de nachtrust verbetert bij inname van omega 3-supplementen, zoals krill olie. (Hansen et al., 2014[16])
- Het zorgt voor gezonde botten en gewrichten
Klik hier om je te bestellen >>>
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat omega 3 de botsterkte kan verbeteren, omdat het de hoeveelheid calcium in botten verhoogt. Daarnaast helpt omega 3 ook bij artritis. Bij het dagelijks innemen van een omega 3-supplement zoals krill olie wordt vaak een vermindering van gewrichtspijn en meer knijpkracht geconstateerd (Kruger, 1998[17]; Danao et al., 1999[18]).
Referenties
[1] Deutsch, Luisa. “Evaluation of the effect of Neptune Krill Oil on chronic inflammation and arthritic symptoms.” Journal of the American college of nutrition 26.1 (2007): 39-48.
[2] Kidd, Parris. “Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential.” Altern Med Rev 16.4 (2011): 355-64.
[3] Fotuhi, Majid, Payam Mohassel, and Kristine Yaffe. “Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association.” Nature Clinical Practice Neurology 5.3 (2009): 140-152.
[4] Tandy, Sally, et al. “Dietary krill oil supplementation reduces hepatic steatosis, glycemia, and hypercholesterolemia in high-fat-fed mice.” Journal of agricultural and food chemistry 57.19 (2009): 9339-9345.
[5] Bunea, Ruxandra, Khassan El Farrah, and Luisa Deutsch. “Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil on the clinical course of hyperlipidemia.” Altern Med Rev 9.4 (2004): 420-428.
[6] Sampalis, Fotini, et al. “Evaluation of the effects of Neptune Krill Oil™ on the management of premenstrual syndrome and dysmenorrhea.” Alternative medicine review 8.2 (2003): 171-179.
[7] Sublette, M. Elizabeth, et al. “Meta-analysis: effects of eicosapentaenoic acid in clinical trials in depression.” The Journal of clinical psychiatry 72.12 (2011): 1577.
[8] Querques, Giuseppe, and Eric H. Souied. “The role of omega-3 and micronutrients in age-related macular degeneration.” survey of ophthalmology 59.5 (2014): 532-539.
[9] SanGiovanni, John Paul, and Emily Y. Chew. “The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina.” Progress in retinal and eye research 24.1 (2005): 87-138.
[10] Helland, Ingrid B., et al. “Maternal supplementation with very-long-chain n-3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age.” Pediatrics 111.1 (2003): e39-e44.
[11] Strickland, Alan D. “Prevention of cerebral palsy, autism spectrum disorder, and attention deficit–Hyperactivity disorder.” Medical hypotheses 82.5 (2014): 522-528.
[12] Ebrahimi, Mahmoud, et al. “Omega-3 fatty acid supplements improve the cardiovascular risk profile of subjects with metabolic syndrome, including markers of inflammation and auto-immunity.” Acta cardiologica 64.3 (2009): 321-327.
[13] Simopoulos, Artemis P. “Omega-3 fatty acids in inflammation and autoimmune diseases.” Journal of the American College of Nutrition 21.6 (2002): 495-505.
[14] Peet, Malcolm, and Caroline Stokes. “Omega-3 fatty acids in the treatment of psychiatric disorders.” Drugs 65.8 (2005): 1051-1059.
[15] Terry, Paul D., Jennifer B. Terry, and Thomas E. Rohan. “Long-chain (n-3) fatty acid intake and risk of cancers of the breast and the prostate: recent epidemiological studies, biological mechanisms, and directions for future research.” The Journal of nutrition 134.12 (2004): 3412S-3420S.
[16] Hansen, Anita L., et al. “Fish consumption, sleep, daily functioning, and heart rate variability.” Journal of clinical sleep medicine: JCSM: official publication of the American Academy of Sleep Medicine 10.5 (2014): 567.
[17] Kruger, M. C., et al. “Calcium, gamma-linolenic acid and eicosapentaenoic acid supplementation in senile osteoporosis.” Aging Clinical and Experimental Research 10.5 (1998): 385-394.
[18] Danao-Camara, Theresa C., and Terry T. Shintani. “The dietary treatment of inflammatory arthritis: case reports and review of the literature.” (1999).
Klik hier om je te bestellen >>>