Er zijn op zijn minst 143 namen voor suiker
Suiker bestaat in veel vormen en zit in veel producten. Heel veel mensen die gezond willen leven en/of willen afvallen, proberen simpele suikers te vermijden , maar dat is extreem lastig. Het probleem is namelijk dat suiker onder veel verschillende namen op verpakkingen staat vermeld . Om je een beetje wegwijs te maken in deze namen cq benamingen cq termen, staat hieronder een lijstje met de meest voorkomende vormen van suiker. Dit zijn de feiten voor suiker:
- Ahorncrème
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Appelsapconcentraat
- Appelstroop
- 'Aroma' (suiker + smaakstof)
- Barbados suiker
- basterdsuiker
- Bietenwortelsap
- Bietenstroop
- Bietsuiker
- Blackstrap-melasse
- bruine suiker
- Karamel (verhitte/gebrande suiker)
- Castor Melis
- ConfectiesuikerD-glucose
- Dadelstroop
- Demerara
- dextrose
- Diastatisch mondextract
- Diksap
- Donkere/donkerbruine basterdsuiker
- Druivensapconcentraat
- Druivensuiker
- Eindmelasse
- Esdoornsiroop
- Fruitsuiker
- fructose
- Fructose-invertsuikerstroop
- Fructosesiroop
- Fructosestroop
- Fruitsapconcentraat
- Galactose
- Gebrande suiker
- Gebrande suikerstroop
- Geconcentreerd vruchtensap
- Geconcentreerd (…)sap
- geleisuiker
- Gele kandijsiroop
- Gierstsiroop
- Glucose
- Glucosesiroop
- Glucosestroop
- Glucose-fructosestroop
- Gouden siroop
- Honing
- Invertsuiker
- Invertsuikerstroop
- Invertsiroop
- Invertstroop
- Johannesbroodpitsiroop
- Kandij
- Kandijsuiker
- Kandijstroop
- Kaneelsuiker
- Karamel (verhitte/gebrande suiker)
- Karamelsuikerstroop
- Kokosbloemsuiker
- Kokosbloesemsuiker
- Kristalsuiker
- Kristallijne fructose
- Lactose
- Lichte/lichtbruine basterdsuiker
- (Magere) melkpoeder: +/- 50% suiker
- Maismoutstroop
- Maissuiker
- Maisstroop
- Mout
- Maltodextrine
- Maltose
- Ahornsiroop
- Melasse
- Melksuiker
- Stroop
- moutextract
- Moutsuiker
- Moutstroop
- Muscovado
- Nectar
- Oersuiker
- OERzoet
- Organische rauwe suiker
- Palmsuiker
- Panocha
- Paneel
- Parelsuiker
- Perensapconcentraat
- Piloncillo
- 'Poedersneeuw'
- Poedersuiker
- Rapadura
- Rietsap
- Rietsuiker
- Rietsuikerstroop
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Ruwe Rietsuiker
- Sacharose
- Sacharose
- (…)sapconcentraat
- Schenkstroop
- Siroop
- Sorghumsiroop
- Speltstroop
- Stroop
- Sucanat (suikerriet natuurlijk)
- sacharose
- Suikerstroop
- Tafelsuiker
- Tarweglucosestroop
- Tarwestroop
- Stroop
- Turbinado
- Vanillesuiker
- Vruchtenextract
- Vruchtensapconcentraat
- Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
- Witte basterdsuiker
- witte suiker
- Sacharose
- Sacharose
- (…)sapconcentraat
- Schenkstroop
- Siroop
- Sorghumsiroop
- Speltstroop
- Stroop
- Sucanat (suikerriet natuurlijk)
- sacharose
- Suikerstroop
- Tafelsuiker
- Tarwe-glucosestroop
- Tarwestroop
- Stroop
- Turbinado
- Vanillesuiker
- Vruchtenextract
- Vruchtensapconcentraat
- Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
- Witte basterdsuiker
- witte suiker
- Zwarte rietsuikermelasse
Om een begin te maken met het onderscheiden van suiker, kun je het volgende volgende:
- Alle woorden die eindigen op ' ose ' (glucose, fructose, dextrose etc.)
- Alles wat samengesteld op ' stroop ', ' siroop ', ' honen ' of ' nectar '
- En natuurlijk alle termen wordt genoemd .
Tot slot
Er zijn natuurlijk ook namen voor suiker die minder opvallen, maar met bovenstaand ezelsbruggetje kom je al een heel eind. Al doen voedingsmiddelenfabrikanten wel continu hun beste om weer nieuwe namen voor suiker te bedenken , juist zodat wij ze niet als suiker herkennen en hun kopen. Zo zijn er vormen van suiker die onder E-nummers worden geschaard en later onherkenbaar zijn (tenzij je de exacte E-nummers toevallig kent). Een andere duidelijke trend is dat suikerfabrikanten hun producten gezond doen ogen : verpakkingen van schenkstroop, kristalsuiker, poedersuiker e.a. zijn tegenwoordig bedrukt met groene blaadjes en teksten als '100% natuurlijk'. Het opvallendste is nog wel de volgende claim van 'Suikerstichting': 'Suiker en suikerproducten passen in een gezonde en gevarieerde voeding en actieve levensstijl. '