Er zijn vele namen voor suiker, kijk maar even mee!
in Voeding
1 min. leestijd

Er zijn vele namen voor suiker, kijk maar even mee!

 

Er zijn op zijn minst 143 namen voor suiker

Suiker bestaat in veel vormen en zit in veel producten. Heel veel mensen die gezond willen leven en/of willen afvallen, proberen simpele suikers te vermijden , maar dat is extreem lastig. Het probleem is namelijk dat suiker onder veel verschillende namen op verpakkingen staat vermeld . Om je een beetje wegwijs te maken in deze namen cq benamingen cq termen, staat hieronder een lijstje met de meest voorkomende vormen van suiker. Dit zijn de feiten voor suiker:


  1. Ahorncrème
  2. Agavesiroop
  3. Ahornsiroop
  4. Appelsapconcentraat
  5. Appelstroop
  6. 'Aroma' (suiker + smaakstof)
  7. Barbados suiker
  8. basterdsuiker
  9. Bietenwortelsap
  10. Bietenstroop
  11. Bietsuiker
  12. Blackstrap-melasse
  13. bruine suiker
  14. Karamel (verhitte/gebrande suiker)
  15. Castor Melis
  16. ConfectiesuikerD-glucose
  17. Dadelstroop
  18. Demerara
  19. dextrose
  20. Diastatisch mondextract
  21. Diksap
  22. Donkere/donkerbruine basterdsuiker
  23. Druivensapconcentraat
  24. Druivensuiker
  25. Eindmelasse
  26. Esdoornsiroop
  27. Fruitsuiker
  28. fructose
  29. Fructose-invertsuikerstroop
  30. Fructosesiroop
  31. Fructosestroop
  32. Fruitsapconcentraat
  33. Galactose
  34. Gebrande suiker
  35. Gebrande suikerstroop
  36. Geconcentreerd vruchtensap
  37. Geconcentreerd (…)sap
  38. geleisuiker
  39. Gele kandijsiroop
  40. Gierstsiroop
  41. Glucose
  42. Glucosesiroop
  43. Glucosestroop
  44. Glucose-fructosestroop
  45. Gouden siroop
  46. Honing
  47. Invertsuiker
  48. Invertsuikerstroop
  49. Invertsiroop
  50. Invertstroop
  51. Johannesbroodpitsiroop
  52. Kandij
  53. Kandijsuiker
  54. Kandijstroop
  55. Kaneelsuiker
  56. Karamel (verhitte/gebrande suiker)
  57. Karamelsuikerstroop
  58. Kokosbloemsuiker
  59. Kokosbloesemsuiker
  60. Kristalsuiker
  61. Kristallijne fructose
  62. Lactose
  63. Lichte/lichtbruine basterdsuiker
  64. (Magere) melkpoeder: +/- 50% suiker
  65. Maismoutstroop
  66. Maissuiker
  67. Maisstroop
  68. Mout
  69. Maltodextrine
  70. Maltose
  71. Ahornsiroop
  72. Melasse
  73. Melksuiker
  74. Stroop
  75. moutextract
  76. Moutsuiker
  77. Moutstroop
  78. Muscovado
  79. Nectar
  80. Oersuiker
  81. OERzoet
  82. Organische rauwe suiker
  83. Palmsuiker
  84. Panocha
  85. Paneel
  86. Parelsuiker
  87. Perensapconcentraat
  88. Piloncillo
  89. 'Poedersneeuw'
  90. Poedersuiker
  91. Rapadura
  92. Rietsap
  93. Rietsuiker
  94. Rietsuikerstroop
  95. Rijststroop
  96. Rijstsuiker
  97. Ruwe Rietsuiker
  98. Sacharose
  99. Sacharose
  100. (…)sapconcentraat
  101. Schenkstroop
  102. Siroop
  103. Sorghumsiroop
  104. Speltstroop
  105. Stroop
  106. Sucanat (suikerriet natuurlijk)
  107. sacharose
  108. Suikerstroop
  109. Tafelsuiker
  110. Tarweglucosestroop
  111. Tarwestroop
  112. Stroop
  113. Turbinado
  114. Vanillesuiker
  115. Vruchtenextract
  116. Vruchtensapconcentraat
  117. Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
  118. Witte basterdsuiker
  119. witte suiker

  120. Sacharose
  121. Sacharose
  122. (…)sapconcentraat
  123. Schenkstroop
  124. Siroop
  125. Sorghumsiroop
  126. Speltstroop
  127. Stroop
  128. Sucanat (suikerriet natuurlijk)
  129. sacharose
  130. Suikerstroop
  131. Tafelsuiker
  132. Tarwe-glucosestroop
  133. Tarwestroop
  134. Stroop
  135. Turbinado
  136. Vanillesuiker
  137. Vruchtenextract
  138. Vruchtensapconcentraat
  139. Vruchtensap op basis van extracten of concentraten
  140. Witte basterdsuiker
  141. witte suiker
  142. Zwarte rietsuikermelasse

Om een begin te maken met het onderscheiden van suiker, kun je het volgende volgende:

  • Alle woorden die eindigen op ' ose ' (glucose, fructose, dextrose etc.)
  • Alles wat samengesteld op ' stroop ', ' siroop ', ' honen ' of ' nectar '
  • En natuurlijk alle termen wordt genoemd .

Tot slot

Er zijn natuurlijk ook namen voor suiker die minder opvallen, maar met bovenstaand ezelsbruggetje kom je al een heel eind. Al doen voedingsmiddelenfabrikanten wel continu hun beste om weer nieuwe namen voor suiker te bedenken , juist zodat wij ze niet als suiker herkennen en hun kopen. Zo zijn er vormen van suiker die onder E-nummers worden geschaard en later onherkenbaar zijn (tenzij je de exacte E-nummers toevallig kent). Een andere duidelijke trend is dat suikerfabrikanten hun producten gezond doen ogen : verpakkingen van schenkstroop, kristalsuiker, poedersuiker e.a. zijn tegenwoordig bedrukt met groene blaadjes en teksten als '100% natuurlijk'. Het opvallendste is nog wel de volgende claim van 'Suikerstichting': 'Suiker en suikerproducten passen in een gezonde en gevarieerde voeding en actieve levensstijl. '

Over de schrijver
Reactie plaatsen