7 oorzaken waarom we te veel eten

 

 

Blijf jij wel eens eten terwijl je eigenlijk geen honger hebt? Lees hoe het komt en wat je ertegen kunt doen.

1. Je eet gedachteloos
Soms eet je zonder dat je er erg in hebt. Als je niet bewust eet, kun je je niet bewust zijn van het feit dat je genoeg hebt gehad.
Oplossing: Bewust eten doe je onder andere door er de tijd voor te nemen, niet te veel op te scheppen en van je maaltijden te genieten.

2. Je bent veel onderweg
Een patatje op het station, een broodje bij het tankstation. Wie veel onderweg is, zal veel verleid worden door eten. Vaak heb je niet eens echt honger, maar geef je er toch aan toe en het eten is niet gezond en duur.
Oplossing: Zorg dat je wat gezonde snacks in je tas stopt, zodat je die kunt nemen tijdens een moment van verleiding.

3 Je schept te grote porties op
Je hebt net te veel gekookt voor één maaltijd, maar te weinig om nog een portie in te vriezen. Gevolg: dat laatste restje eet je ook nog maar op.
Oplossing: kook minder of vries het tóch in. Misschien kun je er met nog wat extra ingrediënten nog een ander gerecht van maken of is het een perfecte lunchsalade. Daarnaast kun je van een kleiner bord eten, zo schep je minder snel te veel op.

4. Je past je eetgedrag aan aan anderen
Je vriend neemt een voorgerecht, dus doe jij dat ook. Je vriendin wil nog een toetje, omdat ze het in haar eentje zo ongezellig vindt, bestel jij toch een toetje.
Oplossing: Om dit af te slaan, moet je sterk in je schoenen staan. Probeer het toch of stel voor een voorgerecht of toetje te delen.

5. Je eet uit emotie
Je hebt dat stuk chocola verdiend, het was immers een zware dag. Of je hebt iets te vieren, je hebt troost nodig. De redenen waarom je iets lekkers verdient, zijn eindeloos.
Oplossing: Herken je eigen gewoontes. Weet je dat je eet wanneer je stress hebt, zorg dat je dit herkent, pas dan kun je eraan werken. Een bekende ‘emotie’ waardoor veel vrouwen gaan eten, is verveling.

6. Je houdt geen goed ritme aan
Je lichaam went eraan om op bepaalde tijden te eten. Wanneer je vergeet te eten, krijg je honger en sla je makkelijker aan het snacken.
Oplossing: Probeer een vast ritme aan te houden. Maak wanneer je het druk hebt op je werk tijd om te lunchen. Voor je het weet schiet de lunch erbij in en eet je ’s avonds een zak chips leeg.

7.Je doet boodschappen met honger
Wanneer je honger hebt, ben je geneigd meer te kopen in de supermarkt.
Oplossing: Eet iets voordat je naar de supermarkt gaat. Werkt dat niet? Geef jezelf een weekbudget, waarin ruimte is voor een aantal lekkere tussendoortjes, maar niet voor onbeperkt snaaien.

Extra tip: Heb ik honger?
Maak er een gewoonte van om jezelf iedere keer dat je iets wilt eten af te vragen of je echt honger hebt. Door dat te doen sta je stil bij je gewoontes. Als het antwoord nee is, moet je de verleiding weerstaan om iets te eten. Is het antwoord ja, geef jezelf dan net dat zetje extra om een gezonde, voedzame snack te nemen in plaats van iets ongezonds.

Heb jij nog tips om niet te veel te eten? Deel ze met ons!